postheadericon A népmese napja 2018


A NÉPMESE NAPJA
XIV. Országos népmese-konferencia

2018. szeptember 28–29. Budapest, Budavári Palota, Országos Széchényi Könyvtár (1014 Budapest, Szent György tér 4–6.)
 
Az "igazságos" mesék

 

A Magyar Olvasástársaság a XIV. országos népmese-konferenciával ünneplésre szólít fel minden érdeklődőt, mesebarátot Benedek Elek születésnapja alkalmából.

2005 óta ünnepeljük e sokrétű kincsestár, a gyermeknek és felnőtteknek szóló mesék a gazdagságát, szakmai és kulturális eseményekkel, népmesés programok ösztönzésével. Az együttmesélés és egymástól tanulás, valamint a szakmai kapcsolattartás a kulcsa a közösségi meseélet fenntartásának, mesekultúránk továbbörökítésének. Konferenciánk a találkozás, a tanácskozás, a támogatás és a szakmaközi összefogás helye, ahol az egymást tisztelő szakmai közösség a közönség számára közel hozza a meseműveltség kincseit.

Mesebeli szellemi, lelki és kulturális örökségünk egyik jeles példája Mátyás királyunk alakja, aki csalafinta, igazságos és kalandos események hőse lett meséinkben. Hozzá alakítottak vagy alkottak meséket, melyek szerint nyitott szemmel és szívvel járt a nép között, ahogy napjaink mesemondói is.

A Mátyás-történeteket – legyen az monda vagy mese – ma is játsszuk, meséljük, éljük. Az idei konferencia témája a mese sokszínűsége – a bábos, a drámapedagógus és a történetmesélő mesemondónk szemével. Konferenciánk segítői az Ipolyi Arnold mesemondó verseny mesemondói.

A konferencia második napja módszertani nap, élményműhely és közösségi tapasztalat elhivatott kollégák számára.

Kérjük az intézmények, kis- és nagyközösségek vezetőit, a családokat, hallgassanak, mondjanak, olvassanak, játsszanak népmesét!

CSATLAKOZÁS

A népmese napja immár határokon átívelő mozgalom. Hírét viszi a helyi rendezvényeknek, és összekapcsolja a közös ünneplés jegyében a népmesét szeretőket. Kérjük, hogy idén is minél többen csatlakozzanak ehhez a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen, inspirálva közösségeket és családokat a tartalmas ünneplésre. Levelükben röviden tájékoztassanak bennünket a tervezett rendezvényükről, programjukról. A csatlakozott programok közül díjazzuk a legsikeresebb, a legtöbb közönséget megmozgató és a legkreatívabb programokat.

SZELFI PÁLYÁZAT

Rendhagyó módon – a 21. század kulturális közegében újjáéledve a Mátyás-emlékévhez csatlakozunk egy szelfipályázattal. Olyan szelfiképek készítését kérjük, amely az igazságos és mesebeli Mátyás király történeteinek hangulatát sugallja, amelyen valamely Mátyás királyhoz vagy Mátyás-meséhez kötődő helyszín, hangulat jelenik meg. A nyerteseket mesés ajándékokkal jutalmazzuk. Várjuk a képeket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre, leírással pontosítva.

A program rendezője: Magyar Olvasástársaság (HUNRA)
Társszervező: Meseszó Országos Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület

 

Share
 
Nemrég frissült...
Rendezők, Támogatók

Magyar Olvasástársaság

Hagyományok Háza

logo-hamvas

logo-meseszo.jpg

NKA