postheadericon A népmese napja 2022


A NÉPMESE NAPJA
XVIII. Országos népmese-konferencia
A mesélés hagyományos és új helyszínei

2022. szeptember 22. II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. 3530 Miskolc, Görgey Artúr utca 11.

 

A Magyar Olvasástársaság a XVIII. Országos népmese-konferenciával ünneplésre szólít fel minden érdeklődőt, mesebarátot Benedek Elek születésnapja alkalmából.

2005 óta ünnepeljük e sokrétű kincsestár, a gyermeknek és felnőtteknek szóló mesék gazdagságát szakmai és kulturális eseményekkel, népmesés programok ösztönzésével. Az együttmesélés és egymástól tanulás, valamint a szakmai kapcsolattartás a kulcsa a közösségi meseélet fenntartásának, mesekultúránk továbbörökítésének. Konferenciánk a találkozás, a tanácskozás, a támogatás és a szakmaközi összefogás helye, ahol az egymást tisztelő szakmai közösség a közönség számára közel hozza a meseműveltség kincseit.

Az országos népmese-konferenciát minden évben más helyszínen rendezzük meg, immáron 18 éve. 2022-ben a konferencia Miskolcra költözik.

Az idei témánk az élőszavas mesemondás hagyományos és új helyszínei, ezek közül kiemelten a könyvtári és az otthoni, családi mesélésre, mesemondásra fókuszálunk. A konferencián előadások, kerekasztal-beszélgetések, workshopok és könyvbemutatók várják az érdeklődő könyvtárosokat, pedagógusokat, szakértőket, szülőket, hogy közösen beszélgessünk arról, hogyan jelenik meg a könyvtár közösségi és a család intim terében a népmese. Szeretnénk a népmeséken keresztül összekapcsolni a könyvtárakat és a családokat, megmutatni azokat a módszereket, eszközöket, könyveket, amelyek segítik a szülőket, nagyszülőket a közös mindennapi meseélmény kialakításában.

A gyermekkorban hallott történetek egy életen át velünk maradnak. Az országos népmese-konferenciával és A népmese napja ünneplésével szeretnénk elérni, hogy a társadalom minél szélesebb rétegeiben tudatosuljon, hogy a népmesék máig élő hagyományos értékei csak akkor élnek tovább, ha azokat – a régi és az új színtereken egyaránt – továbbadjuk. Arra hívjuk a családokat, a könyvtárosokat és a pedagógusokat, hogy meséljenek, olvassanak népmeséket minél többször, mert napi 15 perc mesélés minden gyereknek jár.

A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) és a Meseszó Egyesület összefogása, ennek a szakmai programnak a közös megrendezése is azt kívánja jelezni, hogy a mondott és az olvasott népmese egyaránt fontos számunkra, s bőven van tennivalónk e területen.

Kérjük az intézmények, kis- és nagyközösségek vezetőit, a családokat, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz, és olvassanak, hallgassanak, mondjanak népmesét!

 

CSATLAKOZÁS

A népmese napja immár határokon átívelő mozgalom. Hírét viszi a helyi rendezvényeknek, és összekapcsolja a közös ünneplés jegyében a népmesét szeretőket. Idén is kérjük, minél többen csatlakozzanak ehhez a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen, inspirálva közösségeket és családokat a tartalmas ünneplésre. Kérjük, hogy röviden tájékoztassanak bennünket a tervezett rendezvényükről, programjukról.

 

Share
 
Rendezők, Támogatók

Magyar Olvasástársaság

logo-meseszo.jpg

hamvas logo

NKA