postheadericon Sajtóközlemény

IX. Országos népmese-konferencia – Fülek

 

„A népmesék nem ismerik az országhatárokat, s akárcsak a mesehősök, a világokat is átlépik.” (A népmese napja – felhívás 2013)

 

A népmese napja Füleken A Magyar Olvasástársaság 2013. szeptember 26–28-án kilencedik alkalommal rendezi meg A népmese napját. A IX. Országos népmese-konferencia idén a szlovákiai Füleken lesz, társszervező a Füleki Vármúzeum, a dunaszerdahelyi Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, támogató a Nemzeti Kulturális Alap.

Szeptember 26-án este mesekocsmával indul útjára a mese. Szeptember 27-én „Elindult hát világgá” című szakmai konferenciánk fő témája a mesében és a mese által megtett utak sokszínűsége. A nap az Ipolyi Arnold Szlovákiai Magyar Népmesemondó Verseny arany okleveles mesemondóinak gálájával zárul.

Szeptember 28-án gyakorlat, játék, vita és beszélgetés lesz, mesemondói és szimbólumterápiás mesepedagógiai szakmai műhelyek részvételével. A program zárása a kétnyelvű mesemondás.

A három nap alatt megjelennek a hagyományos mesemondók mellett a szerteágazó „mese-szakma” szakértői, az olvasáskutatás, a pszichológia, a drámapedagógia, a mesegyűjtés, az egyéniségkutatás, a meseszöveg-ápolás és a mesedramatizálás területéről.

A népmese napja mozgalom országhatárokon átívelően fogja össze azokat, akik a népmesét Benedek Elek születésnapján megünneplik. A szervező Magyar Olvasástársaság felhívása: Várjuk kis és nagy közösségek, intézmények csatlakozását A népmese napja alkalmából tervezett rendezvényük rövid leírásával a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen!

 

„Aki szívéből mesél, mesemondás közben úgy éli a mesét, mint a valóságot. Így a hősökkel együtt a mesélő és a hallgató is úton van.”

 

Részletes információ a www.nepmesenap.hu és www.hunra.hu címeken található.

Szervezők, a konferencia témájában tájékoztatást nyújtó szakemberek:

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Tel: 06-20-577-1177
Magyar Olvasástársaság, alelnök Százhalombatta, Hamvas Béla Városi Könyvtár – igazgatóhelyettes, gyermekkönyvtáros, mesemondó, biblioterapeuta

 

Agócs Attila
Tel: 00421–(0) 918-975 634
Füleki Vármúzeum – igazgató, néprajzkutató
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Tel: 06-20-562-1639
Magyar Olvasástársaság, tanácstag
Veresegyházi EGYMI Pedagógiai Szakszolgálat – pszichológus
Varga Norbert
Tel: 00421-(0) 908-041947
Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet – munkatárs, folklórkutató

Share
 
Nemrég frissült...
Rendezők, Támogatók

Magyar Olvasástársaság

Hagyományok Háza

logo-hamvas

logo-meseszo.jpg

NKA